Dawne smaki Poznania – Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

EDD_2021_coverphoto_fb

 

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną.

Głównym celem Europejskich Dni Dziedzictwa jest edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego.

Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które setki lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego.

W tym roku Archiwum Państwowe w Poznaniu wspólnie z Biblioteką Kórnicką Polskiej Akademii Nauk i Poznańskim Centrum Dziedzictwa włączyło się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa poprzez organizację wydarzenia „Dawne smaki Poznania”. 18 września 2021 r. w Sali Czerwonej Pałacu Działyńskich mieliśmy okazję wysłuchać interesujących prelekcji. Dr Dawid Barbarzak, pracownik Poznańskiego Centrum Dziedzictwa oraz Instytutu Filologii Klasycznej UAM, literaturoznawca, badacz podróży staropolskich opowiedział o kulinarnych wrażeniach z podróży do Włoch dwóch polskich duchownych – Stanisława Reszki i Tomasza Tretera. Maciej Barton – historyk, pisarz i kucharz, zdobywca tytułu Szefa Kuchni Tradycyjnej przeprowadził słuchaczy przez żywot Paschalisa Radolińskiego – wielkopolskiego smakosza.

0001

Plakat promujący wydarzenie

Uczestnicy wydarzenia mieli także okazję wziąć udział w konkursie „Kulinarne Adaptacje”, w którym mierzyli się ze staropolskim przepisem na „Biskokt biały”. Zadanie konkursowe polegało na zapisaniu receptury własnymi słowami, zrozumiałymi dla współczesnych i wybraniu zamienników niektórych składników tak, aby przepis był „zdrowszy”. Zdobywczyni pierwszego miejsca zaproponowała wymianę białek jajek na aquafabę (woda po gotowaniu ciecierzycy, która ubija się jak białka), białego cukru na jego roślinne odpowiedniki, a mąki pszennej na pełnoziarnistą. Organizatorzy przyznali jeszcze II i III miejsce, wyróżnienia oraz nagrody za udział w konkursie.

Wydarzeniu towarzyszyła także wystawa w formie plansz, prezentująca najciekawsze materiały ze zbiorów Archiwum Państwowego w Poznaniu i Biblioteki Kórnickiej PAN dotyczące tradycji kulinarnych. Prezentujemy je poniżej:     

 

  

 

 

 Fotorelacja z wydarzenia:

 

 

opracowanie: M. Biniaś-Szkopek (BK PAN), J. Wesołowska (APP)