Poznaniacy nie gęsi i swoje tradycje kulinarne mają! W ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa Archiwum Państwowe w Poznaniu, wspólnie z Biblioteką Kórnicką PAN i Poznańskim Centrum Dziedzictwa zapraszają 18 września do Pałacu Działyńskich na wydarzenie pod hasłem „Dawne smaki Poznania“.
Tegoroczna edycja EDD zachęca do przyjrzenia się historii naszego kraju i regionu z niecodziennej perspektywy – od kuchni. Proponujemy więc zanurzenie się w opowieści o najstarszych przepisach kulinarnych i mistrzach kuchni wielkopolskiej oraz ruszenie w podróż z wielkopolskimi znawcami kuchni europejskiej. Naszymi przewodnikami będą znawcy tradycji i historii kulinarnych regionu.
A może ty też zostaniesz specjalistą staropolskiej kuchni? W trakcie wydarzenia zachęcamy do udziału w konkursie „Kulinarne Adaptacje“, w której spróbujemy zmierzyć się z historycznymi przepisami i przerobić je na wersje współczesne. Do wygrania atrakcyjne nagrody!
O prelegentach:
dr Dawid Barbarzak – pracownik Poznańskiego Centrum Dziedzictwa oraz Instytutu Filologii Klasycznej UAM, literaturoznawca, badacz podróży staropolskich, autor pracy doktorskiej poświęconej kulturze stołu polskich dyplomatów we Włoszech.
Maciej Barton – historyk, pisarz i kucharz, zdobywca tytułu Szefa Kuchni Tradycyjnej. Jego zainteresowania naukowe koncentrują się wokół kuchni wielkopolskiej i szeroko rozumianej tradycji kulinarnej. Obecnie przygotowuje pracę doktorską na temat działalności Paschalisa Radolińskiego i jego pism kulinarnych.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.